Du är inte inloggad!

Om digitala bilder

Vad menas med bildupplösning?


En bild utgörs av ett antal bildpunkter (kallas vanligen pixlar). Varje pixel har en viss färg. Ju fler pixlar en bild har, desto mer information om olika färgnyanser finns det. Det gör att bilden upplevs som skarpare eller tydligare. Man brukar tala om hur hög upplösning en bild har – ju fler pixlar desto högre upplösning. Storleken på en digital bild uppges ofta i megapixlar. Med megapixlar menar man då det totala antalet pixlar som bildfilen består av (i miljontal, Mega=1 Miljon). Om bilden är 2000 pixlar bred och 3000 pixlar hög, så blir det alltså 6 miljoner pixlar. Dvs bilden är på totalt 6 Megapixlar. En bild behöver ha olika hög upplösning för att den ska upplevas skarp i olika medier.

Bildskärm


Man anger en bildskärms upplösning i ppi (pixles per inch).En databildskärm visar vanligtvis mellan 72 och 96 pixlar per tum (en tum är ca 2,5 cm), men det finns nya modeller som visar ända upp mot 218 ppi. Om man vill ha en 10 cm bred bild på sin skärm med 72 ppi ska den vara 288 pixlar bred (72 px gånger 4 tum)

Utskrifter / Framkallning


Om man ska "framkalla" bilderna på ett fotopapper, bör bilderna ha upplösningen 300 ppi för att upplevas skarpa. (När man ska skriva ut på papper talar man istället om dpi, dots per inch, d.v.s. hur många punkter skrivaren kan printa på pappret) Om din bild har 300 ppi och skrivaren klarar 300 dpi, så blir varje pixel en liten färgdroppe på pappret. (I en förenklad förklaring utan att gå in på detaljer)

Filformat

Det absolut vanligaste filformatet är JPEG. Det är ett sedan många år tillbaka standardiserat filformat för digitala foton. Och det funkar till alla typer av digitala medier. Med JPEG-formatet så komprimeras bildfilerna för att ta mindre plats. De flesta moderna systemkameror kan också fotografera i något som kallas RAW-format. Detta är ett format som är helt okomprimerat och innehåller mer information och detaljer än vad JPEG formatet gör. Bildfilerna kräver därför också betydligt mer lagringsutrymme.

 

Våra digitala bilder då?

Filformat

Vi fotograferar nästan alltid i JPEG-format. Det är ett sedan många år tillbaka standardiserat filformat för digitala foton, och det funkar till alla typer av digitala medier.
Men om du av någon anledning vill ha bilderna levererade i RAW-format så kan vi även fotografera i detta format. Men då måste du tydligt tala om detta för oss i god tid innan fotograferingen.

Bilderna som ingår vid fotograferingen

När ni blir fotograferade hos oss så ingår bilderna i digital form på en CD-R skiva.

Bilderna som ingår på skivan är ca 400 x 600 pixlar stora, och är därför inte tillräckligt stora för att göra utskrifter ifrån, men fullt tillräckligt för att visa på datorn eller i surfplattan/telefonen. Vår företagslogotyp finns med på varje bild. Bilderna är döpta med originalfilnamnet vilket gör det enkelt för er om ni vill efterbeställa någon bild vid ett senare tillfälle.

Men om jag vill ha de digitala bilderna i full upplösning då?

Eftersom vårt varumärke blir bedömt utifrån de bilder, album och tavlor som våra kunder visar upp för släkt och vänner, så vill vi i största möjliga mån själv behålla kontrollen över hela processen. Från fotografering och digital bearbetning till framkallning och montering. Därför ser vi helst att ni köper produkterna av oss.
Men om ni ändå vill köpa bilderna i full upplösning, så går även det.
Bilderna håller då en väldigt hög upplösning (upp till 3744 x 5616 pixlar) och levereras digitalt bearbetade.

Alla bilderna från fotograferingen i högupplöst JPEG-format brända på en DVD-skiva.
Upp till 50 bilder, pris: 4000 kr
Upp till 100 bilder, pris: 6500 kr

(Enstaka bilder säljs inte i digital form)

Erbjudande!

Erbjudande

Bilderna på skiva ingår!

Bilder på skiva

Här hittar du oss!

Mejla oss

Mejla oss!

Mejla oss

Vi tar betalkort!

Betala med kort

Betala gärna med kort

×